Energie
pentru
bine

Bun venit! Echipa CEZ te invita intr-o Calatorie a Binelui pe platforma sa de responsabilitate sociala

Ucenic Electrician formeaza noua generatie de electricieni

Tinutul Educatiei, dintre cele 4 rute strategice ale responsabilitatii sociale, are in prim plan angajamentul nostru de a inspira tinerii sa aleaga o cariera in energie. Colegii din Distributie Oltenia au fost pe rand initiatori de program, mentori, voluntari, prieteni si ajutoare de nadejde pentru profesionistii de maine.

Ne dorim sa contribuim la formarea viitoarelor generatii de electricieni din sudul Romaniei (Arges, Dolj, Gorj, Teleorman, Mehedinti, Olt si Valcea) prin cresterea calitatii oportunitatilor de dezvoltare. Investim in infrastructura scolara, echipam laboratoare electrice si suplimentam bursele sociale oferite de catre stat cu o bursa de performanta, acordata primilor 5 elevi din fiecare clasa.

Prin acest program, ne dorim schimbarea perceptiei asupra invatamantului profesional si cresterea diversitatii in industria energiei, prin includerea si asigurarea vizibilitatii tuturor grupurilor, indiferent de gen, etnie, cultura, sau orice alta componenta a identitatii. La absolvirea celor trei ani de scoala profesionala cu profil electric, elevii formati in cadrul programului Ucenic Electrician vor detine cunostinte solide din domeniu, teoretice si practice, pentru integrarea pe piata muncii si pentru angajarea in Distributie Oltenia sau in oricare alta companie de profil.

Implicarea colegilor nostri in activitatile de voluntariat si dorinta de a face performanta reprezinta siguranta ca cei mai buni specialisti in domeniu vor fi formati tot de cei mai buni, iar rezultatele obtinute pana acum sunt dovada clara ca meseria de electrician aduce satisfactii pe termen lung.

Rezultatele programului numara investitia in 7 laboratoare electrice moderne. La finalul celor 3 ani de studiu, Ucenicii au posibilitatea de a parcurge un program de internship platit, timp de 6 luni – Electrician Junior. Acesta este primul pas spre angajare, prin care absolventii continua sa invete de la cei mai buni specialisti si au acces la o sursa de venit si un loc de munca, imediat dupa liceu. De la prima editie de internship, lansata in 2019, 59 de Electricieni Junior ne-au trecut pragul. De asemenea, pana in prezent, 37 dintre absolventi au fost deja angajati in Distributie Oltenia sau la companiile partenere.

Din 2020, toate cele 7 licee partenere Ucenic Electrician beneficiaza de energie verde datorita initiativei de a monta cate o centrala de panouri fotovoltaice in valoare de aproximativ 15 000 euro/liceu.

Electric Superheroes – O poveste cu supereroi in trei episoade 

Pentru tinerii si tinerele la inceput de drum, este esential ca in jurul lor sa gaseasca acele modele care sa reflecte valorile si beneficiile unei meserii, precum cea de electrician. Toate aceste perceptii despre cum este sa fii in pielea unui (Ucenic) Electrician in 2021 se afla in centrul seriei de documentare, Electric Superheroes, care portretizeaza electricieni in trei etape ale carierei lor – in formare, interni sau angajati:.

Clubul de Practica – o superputere disponibila celor aproape 300 de Ucenici Electricieni

In martie 2021 am lansat Clubul de Practica dedicat elevilor, o activitate extracurriculara bazata pe noile tehnologii din zona energiei verzi. Editia I a inceput prin a-i introduce pentru prima oara pe Ucenici in lumea electronicii, automatizarii si programarii, facandu-le cunostinta cu placutele Arduino. In iulie, ideile reiesite au fost recompensate cu burse tehnice si premii in valoare de peste 12.500 euro. Ideile finaliste au fost prezentate la Targul National dedicat proiectului – eveniment online care a reunit aproximativ 200 de vizitatori din liceele partenere.

Prin Clubul de Practica – editia a II-a, Distributie Oltenia, alaturi de partenerii de la Fundatia Progress, a continuat misiunea de a forma viitorii specialisti in energie, rasplatind lunar performanta. Tematica din anul scolar 2021-2022 a fost “Viitorul Sustenabil” si a pus accentul pe dezvoltarea competentelor pentru a deveni mai buni in meseria aleasa, prin realizarea unor proiecte complexe, cu aplicabilitate in viata reala.

In prezent, Clubul de Practica se afla la a III-a editie si le pregateste elevilor noi provocari din domeniu. „Invatam durabil pentru un viitor la puterea verde” alaturi de Fundatia Progress si le oferim celor aproape 300 de Ucenici din cele 7 licee partenere provocari lunare pe baza unor tematici adecvate profilului de studiu, pentru fiecare nivel educational.

Circuitul de idei

Incepand din luna ianuarie 2022, am lansat initiativa Circuitul de Idei – o serie de interviuri online care prezinta experiente si povesti diverse din domeniul energetic. In cadrul episoadelor, elevii primesc direct de la specialistii Distributie Oltenia sfaturi utile despre aceasta meserie, iar temele abordate au inclus: rolul regulilor de SSM, dezvoltarea durabila in cadrul Distributie Oltenia, cum arata o zi de lucru a unui electrician sau reusitele care au definit parcursul profesional al femeilor din companie. 

„Luna Reparatiei”

In Clubul de Practica, construim un viitor sustenabil si incurajam folosirea responsabila a resursele din jur. Dedicam luna mai reparatiilor si le oferim Ucenicilor posibilitatea de a pune in valoare cunostintele dobandite pana acum, oferind o noua viata electrocasnicelor defecte.

#UcenicElectricianlafeminin – Mai mult decat un slogan, o realitate pe care o construim

Am lansat conceptul #UcenicElectricianlafeminin si am organizat primul eveniment care a adus mai aproape de tinerele si tinerii din programul Ucenic Electrician secretele succesului profesional al femeilor care ocupa functii tehnice in cadrul companiei. Ne dorim sa fim un exemplu pentru generatiile viitorului si o confirmare ca nu exista limite in ceea ce putem face. Asa s-a nascut (Ucenic) Electrician la feminin, un concept care va include organizarea de activitati pentru incurajarea participarii active a femeilor in aceasta industrie, astfel incat urmatorii profesionisti din domeniul energetic sa reflecte aceeasi diversitate si aceleasi valori pe care le traim in fiecare zi in echipa Distributie Oltenia.

Platforma www.ucenicelectrician.ro deschide noi oportunitati in interactiunea cu tinerii pasionati de electricitate, prin continut interactiv si informatii pe intelesul tuturor. Pentru ca misiunea noastra ramane aceea de a pregati viitorii profesionisti din domeniu, am creat pentru ei o lume digitala, personalizata cu toate elementele necesare dezvoltarii pentru o cariera de succes.

In anul scolar 2022-2023, programul Ucenic Electrician continua sa fie o alternativa pe care tinerii se pot baza, oferind reperele pentru un viitor profesional sigur. Ca de fiecare data, operatorul Distributie Oltenia ramane aproape de generatia viitorului si marcheaza noi momente importante in programul Ucenic Electrician:

Pentru mai multe detalii si noutati din programul Ucenic Electrician, accesati platforma www.ucenicelectrician.ro.